Bir yudum Kıvan

Bir yudum Kıvan

2 Haziran 2015 Salı

Yenidoğan Sünneti


Bebeğimin erkek olacağını öğrendiğim ilk andan itibaren yenidoğan sünnetini araştırmaya başladım. Çünkü yıllar önce kuzenime yapılan ilker şartlardaki sünneti sonrası yaşadığı travmaya şahit olmuştum. Hem canı çok acımış hemde sünnet sonrası yaralarının iyileşmesi uzun bir zaman almış birçok sıkıntılar yaşamıştı. Sünnet konvoyu, atla gezintiler derken o gün dikişleri 2 defa patlamış çok acı çekmişti. Ben oğluma kendi eğlencem için bunu yaşatmayı düşünmüyordum.

Evet bir erkek çocuğunun hayatındaki en özel anlardan biridir sünneti, sünnet düğünü. Ama bazıları içinse ömürleri boyunca hatırlamak istemeyecekleri bir ana dönüşmüştür.

Okuduğum makalelere göre Müslüman ve  Yahudi dinine mensup kişiler tarafından dini ve törensel nedenlerle yapılan sünnet ameliyatları Avrupa ve Amerika’da hijyenik ve sağlık gerekçeleri ile tercih edilir olmuş.

Doğumdan itibaren 10 gün içerisinde yapılan sünnete yenidoğan sünneti deniliyor. Ülkemizde ise 5-12 yaş arasında uygulanmakla birlikte son yıllarda yapılan yenidoğan sünneti sayısı da artmaktadır.

Yenidoğan sünneti bebek prematür veya hasta ise, ailede hemofili hastalığı geçmişi var ise, Hipospadias gibi doğuştan penis anomalisi var ise yenidoğan sünneti uygulanmamalıdır diyor uzmanlar.

Yenidoğan sünnetinin en büyük avantajlarından biri genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan operasyonun yapılmasıdır. Sünnet öncesinde operasyon bölgesini uyşturmak için çok ince iğne ile lokal anestezik ilaçlar uygulanıyor. Böylelikle bebeklerimiz operasyon sırasında hiç acı hissetmezler.

Yenidoğan sünnetinin diğer avantajları ise idrar yolu enfeksiyonu riskinin azalmış olmasıdır. Bilimsel çalışmalarda sünnetsiz çocukların sünnetli çocuklara oranla idrar yolu enfeksiyonuna 8 ile 20 kat daha fazla yakalndığı gösterilmiştir. Sünnet derisindeki damarlar çok küçük olduğundan yenidoğan sünnetinde kanama neredeyse hiç görülmez. Yenidoğan sünneti sonrası bakım oldukça kolay ve iyileşme hızlıdır. Lokal anestezinin etkisi geçince bebeklerde herhangi bir huzursuzlukla karşılaşılmıyormuş. Büyük çoğunlukla ağrı kesiciye bile ihtiyaç duyulmuyor. Antiseptikli kremler dışında ilaç kullanmaya gerek duyulumuyor.

Kıvan sünnet olduğunda 22 günlüktü. Kayınpederimi ancak ikna edebilmiştim. Bana kalsa hastaneden çıkmadan sünnetide olsun istiyordum ama neyse buda geç değil. Dedemiz anlı şanlı sünnet düğünü olsun Kıvan’da o hissi yaşasın istiyordu. Uzmanlar 2-6 yaş arası sünneti ciddi travmalara neden olabilir gerekçesiyle önermiyorlar. Bu yüzden bende bu riski göze alamazdım okuyup araştırdığım ve sizlerle de paylaştığım bu bilgileri uzun uzun kayınpederime de anlattım ve kendisini ikna ettim.

Yenidoğan sünnetinin evde bakımı gerçekten çok kolaydı. Doktorumuzun verdiği antiseptikli kremi sünnetli bölge üzerine günde 4-5 kez sürüp üzerini kirlenme veya yapışmaya karşı steril gazlı bezle örtmüştük. Kıvan’ı sünnet sonrası 3. gün doktorumuza muayeneye götürdüğümüzde herşeyin yolunda olduğunu sünnet bölgesinin neredeyse iyileştiğini söylemişti. Hatta “sanat eseri” diyerek bizi güldürmüştü J  Sünnet sonrasında banyosunu da yaptırmıştık ve hiçbir komplikasyonla karşılaşmamıştık. Göbeğimizin iyileşmesi bile daha uzun sürmüştü. Hatta sünnetten 1 hafta sonra evde profosyonel fotoğraf çekimini yapmıştık ve halinden çok memnundu.

Oğluna yenidoğan sünneti yaptırmış bir anne olarak hem anne adaylarına ve hala yenidoğan sünnetinde geç kalmamış olan annelere gerçekten tavsiye ederim. Tabiki önce doktorunuz ne derse o olacak.


Sevgilerimle,
Sünnet sonrası hastane odasında.

Yenidoğan sünneti yaptırdık diye de pelerini asası şapkası olmayacakmıydı meleğimin :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder