Bir yudum Kıvan

Bir yudum Kıvan

10 Temmuz 2015 Cuma

Ek gıda zamanı






9 aylık o heyecanlı ve yorucu sürecin ardından yavrunuzu kucağınıza aldınız ve sadece sizin ürettiğiniz o mucizevi sıvı ile yavrunuzu beslemeye başladınız. Ve zaman ilerledi artık bebeğiniz için yeni tatları keşfetme vakti geldi. O zaman ne mi yapıyoruz? Sevgili çocuk doktorumuz Uzm.Dr. F. Başak Namdar Çelikkan AkSigorta'nın anneler günü için blogger annelere düzenlediği brunchda ek gıda serüvenini anlattı bende sizler için kaleme döktüm. 

“ilk 6 ay sadece anne sütü” diyor sevgili doktorumuz. Tabi bazı durumlarda annelerin sütü bebekleri için yeterli olmuyor veya sütünün gelmemesi durumunda mama ya da mama takviyesi yapılması gerektiğini söylüyor. Anne sütü alan bir bebek her ay sağlıklı bir şekilde kilo alıyorsa 6. Ayın sonunda ek gıdaya başlaması gerektiğini belirtiyor. Ama hem anne sütü hem mama ya da sadece mama ile beslenen bebeklerde ise 5. Aydan itibaren doktorumuz muhallebi eklediğini belirtiyor. 

Seminerinde Bebeği 3-4 aya geldiğinde işe dönmek zorunda kalan annelere de değinen doktorumuz, Çalışan annelerin mutlaka 2-3 saatte bir sütünü sağması gerektiğini belirtiyor. Kendisi de doğum izni biter bitmez işe dönmek zorunda kalan bir anne olduğu için bu durumdan pek hoşnut değil. Bu yüzden emzirip de işe dönen annelerin bebeklerini anneler işe başladıktan sonra kilo alımını takip etmek için 10 gün sonra kontrole çağırdığını söylüyor. Aktif bir şekilde sütünü sağan ve emziren çalış annelerde bebeğin beslenmesinde her şey yolunda giderken sütünü iş yerinde sağamadığı için sütü azalıp bebeğini yeterince doyuramayan anneler için bebeklerine mama ilave etmek durumunda kaldığını belirtiyor.

Ek gıda serüveninde en önemli püf noktası ise alerjik durumunu ölçmek için 2-3 gün aynı tip gıdayı bebeğimize vermek. Vücutta döküntü, bebekte hırıltı, kakada kan veya sümük görülmesi bebeğin yediği gıdaya alerjisi olduğunu gösteriyor. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında doktoruna baş vurmak ve belli bir süre bu gıdaları vermemek gerekiyor.

Ek gıdaya ilk meyve püresi ile başlatıyor hastalarını, sonra buna çorba, kahvaltı ve akşam yemeğini ekliyor. Ek gıda sonrası bebeğimizi mutlaka emzirmemizi söylüyor doktorumuz.

1 yaşına kadar kesinlikle şeker ve tuzu doktorumuz önermiyor. 1 yaşına gelmiş bir çocuğun her gün alacağı 5 temel besin olduğunu söylüyor.  Bunlar; yumurta, peynir, kırmızı et (haftada 1 balık) ve yoğurt diyor.

İyi bir anne sütü almış bebeğe yoğurdunu 8. Ayda veriyor, çünkü yoğurdu hayatının her döneminde yiyebileceğini ama anne sütünü belli bir süre sonra alamayacağını söylüyor. Kahvaltıda bulunan besinler alerjiye daha çok neden olabileceği için en son başlamamız gerektiğini söylüyor ve 10. Aydan itibaren beslenmeye yumurtanın beyazını da ekleyebileceğimizi belirtiyor.

Yoğurdun faydalarının sütten daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Yoğurdun kalsiyum oranıyla sütün kalsiyum oranının aynı olduğunu vurgulayan doktorumuz 2 yaşına kadar süt içmeye bilir diyor. Ayrıca sütün kansızlık ve kabızlık yaptığını da ekliyor. Peynirin kalsiyum oranı ise yoğurttan ve sütten daha fazla olduğu için çocuklarınıza bol bol peynir yedirin diyor.

Mama sandalyesini çok önemli olduğunu vurgulayan doktorumuz, bebeği 5. Ayına giren her ebeveynin mama sandalyesi araştırmaya başlaması gerektiğini söylüyor. Doğru mama sandalyesini seçtikten sonra yemek yenilen yere mama sandalyesini koymanızı ve bebeğinizi mama sandalyesine her oturttuğunuzda mutlaka bağlamanız gerektiğini söylüyor. Televizyon veya herhangi bir şeyi kesinlikle yemek yedirme aracı olarak kullanmayınız diye de vurguluyor.

Bebeğinize mutlaka mama sandalyesinde yemek yemesi gerektiğini aşılayın ve elinizde tabak bebeğinizin arkasından koşturan bir anne olmayın diyerek doktorumuz ek gıda seminerini sonlandırdı.

Bebeğiniz hangi öğüne ne zaman başlamalı, tarifler ve detaylar için “ Kıvan’ın ek gıda serüveni “ postunu okumayı ihmal etmeyin.

Bebeğinizi mutlulukla besleyeceğiniz günler dilerim.


Sevgilerimle,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder