Bebekliğimden beri yaz aylarını Çanakkale’nin Tavaklı
İskelesi sahilinde yani o meşhur Çanakkale domateslerinin yetiştiği topraklarda
geçiririm. Domatese o kadar tokum ki anlayacağınız kışın domates yemesem de olur benim için. Bu
yüzden Kıvan doğana kadar aklımın ucundan bile geçmemiştir domatesleri kış için
hazırlamak. Anne olduktan sonra işler değişiyormuş tabi ki. İlk kışlık domates
hazırlığımızı geçen yıl annem ile yapmıştık her şey kurallarına uygun bir
şekilde hazırlanmıştı. Domatesler elde soyulmuş, küp küp doğranmış, tencereye
kaynamaya bırakılmış, içine 1 çay bardağı zeytinyağı eklenmiş, kaynadıktan sonra
1 gün önceden temizlenmiş kavanozlar ve o an kaynar suda olan kapaklarla
kapatılmış uğraşı bol 20 kavanoza yakın domates sosu hazırlamıştık. Benim minik
gurmem de bütün bir kış afiyetle yemişti.
Bu sene hazırlıklarımız biraz farklı oldu. Ayıptır söylemesi
120 kg domatesimiz vardı. Eve dönmek
içinde sadece 1 günümüz. Neden mi son güne kaldık; malum Kıvan’ın peşinde
koşmaktan zaman nasıl akıp gidiyor farkına bile varamadan koca bir yaz
bitmişti. Ehh bir de domateslerimizin en leziz olduğu zamanlarda ağustos ayının
sonlarıydı o yüzden biraz bekledik. 120 kg domatesi el yordamıyla kavanozlara hazırlamak
1 haftamızı alırdı ve bizi çok yorardı diye düşünerek Kösederede Hatice
Teyze’nin domates bahçesine doğru yol aldık. Çünkü orada domates sıkma makinası
vardı. Öyle profosyonel bir makina değil ama bizim işimizi gördü. Makina
domatesin kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp bize sadece içini bırakıverdi
bolca suyuyla birlikte. Domates sularını damacanalarımıza doldurup geldik
evimize. Babam hemen bahçeye odun ateşi kurmuş, komşudan kocaman bir kazan
almış, ateşi yakmak için bizi bekliyordu. O kazan bizim işimizi çok
kolaylaştırdı 2 partide hooop soslar hazır oldu. Bir önceki yıl gibi
kavanozları bir gün önceden değil o anda bahçede yıkadık suyunu akıtsın diye
ters çevirip güneşe koyduk. Kapaklarını da kaynatıp sıcak suda beklemedik.
Kazanda bir güzel fokurdattığımız domates sularımızı kaynar kaynar kavanozlara
boşaltıp kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra 1 gün beklemek suretiyle ters
çevirdik. Ters çevirmemizdeki amaç ise kapatırken hava almış kavanozlarımız varsa
sızıntı olup olmadığını anlamak. Ne kavanozlarımız da ne kapaklarımızda fire
vermedik çok şükür. 4 gün sonra soslarımızı kullanmaya başladık bile.
Ters çevrilen domatesler soslarını kıpırdatmadan 1 gün
beklememiz gerektiği söyleniyor ama o kadar çok kavanozumuz oldu ki mecbur
hepsi birçok kere hareket etti. Buna rağmen birşey olmadı. Aslında kavanozları
ters çevirmeye bile luzum yok. Eğer hava almışsa asitlenen kavanozlar düz bir
şekilde konsa bile üstten sızıntı yapar hanımlar çok fazla kendimizi kasmaya
gerek yok diye düşünüyorum.
Şimdi bana diyeceksiniz domatesleri sıktırıp kazanlarda
pişirip hoop koydunuz kavanozlara. Ee biz nerden bulacağız sıkma makinası?
Tabiki bulmanıza gerek yok. Eğer 100 kg ve üzeri domatesten yapmayacaksanız J. Vereceğim ipuçları
sayesinden onunda üstesinden gelebilirsiniz.
·
100 kg ve üzeri domatesten yapacaksanız hepsini
bir güne sığdırmak yerine günlere bölerek yapmanızı öneririm.
·
Önceki yıllardan kavanozlarınızı kullanacaksanız
çok hasar görmüş kapaklarını değiştirmeniz gerekebilir. Bu yüzden yedek kapak
almanız gerekir.
·
Yukarıda da belirttiğim gibi kavanoz ve
kapakları kaynar sularda yıkayıp bekletmeye, gücünüzün bir kısmını buna
harcamaya gerek yok. Temiz olmaları yeterli.
·
Domates soslarınızı serin ve kuru bir yerde
muhafaza edin.
·
Açılan kavanozlarınızı 1 hafta içerisinde
tüketmeye çalışın.
Evde domates sosu yapımı:
Domateslerinizi bir güzel yıkayıp kabuklarını soyduktan
sonra blendırdan geçirmeye ihtiyaç duymamak için domateslerinizi küp küp
doğrayıp tencereye koyun. Yavaş yavaş karıştırarak kaynamaya bırakın. İsteğe
bağlı olarak kaynadıktan sonra tuz ve zeytinyağı ilave edebilirsiniz. (bir
önceki yıl yaptığım domates sosuna oğlum 10 aylık olduğu için hiç tuz
eklememiştim. Eğer sizde 1 yaşın altındaki bebeğinize de verecekseniz tuz
eklemeyin ya da önce bebeğiniz için kavanozlara doldurun sonrasında kaynamakta
olan domateslere tuz ilave edip kendin için kavanoz hazırlayın). Kaynamakta
olan sosunuzdan kavanozlara kepçe yardımıyla domates sosunu kavanozlar tamamen
dolacak şekilde doldurup hızlıca ağzını sıkıca kapatıp kavanozları ters
çevirin. Domates sosunun asitlenmemesi için kavanozların tam dolu olması çok
önemli buna dikkat etmeyi unutmayın.
Domates tüketmeyi çok seviyorsunuz, kışında yemeklerde
olmazsa olmazınız domates ama bu şekilde
hazırlama
ya da ne vaktiniz, ne enerjiniz nede saklamak için evde yeriniz var o zaman menemen ve salçalı yemeklerde de kullanabileceğiniz çoook kolay bir tarif vereyim ben en iyisi sizlere.
ya da ne vaktiniz, ne enerjiniz nede saklamak için evde yeriniz var o zaman menemen ve salçalı yemeklerde de kullanabileceğiniz çoook kolay bir tarif vereyim ben en iyisi sizlere.
Domateslerinizin kabuklarını soyup yemeklik olarak doğrayın.
İkişer ikişer olmak üzere buzdolabı poşetlerine yerleştirip buzluğa attınız mı
6 içinde tüketebileceğiniz nefis menemenlik domatesleriniz hazır demektir. İşte
bu kadar basit.
Başında da dediğim gibi 31 yıldır o meşhur Kösedere
domateslerinin içinde yaşamış biri olarak büyüklerimden görüp şimdilerde de
kendim uyguladığım güvenerek yapabileceğiniz tarifler paylaştım sizlerle.
Keyifle, mutlulukla, huzurla yapıp yemeniz dileğim ile,
Sevgiler benden size...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder