Bir yudum Kıvan

Bir yudum Kıvan

10 Eylül 2015 Perşembe

Kışlık domates sosu hazırlama


Bebekliğimden beri yaz aylarını Çanakkale’nin Tavaklı İskelesi sahilinde yani o meşhur Çanakkale domateslerinin yetiştiği topraklarda geçiririm. Domatese o kadar tokum ki anlayacağınız  kışın domates yemesem de olur benim için. Bu yüzden Kıvan doğana kadar aklımın ucundan bile geçmemiştir domatesleri kış için hazırlamak. Anne olduktan sonra işler değişiyormuş tabi ki. İlk kışlık domates hazırlığımızı geçen yıl annem ile yapmıştık her şey kurallarına uygun bir şekilde hazırlanmıştı. Domatesler elde soyulmuş, küp küp doğranmış, tencereye kaynamaya bırakılmış, içine 1 çay bardağı zeytinyağı eklenmiş, kaynadıktan sonra 1 gün önceden temizlenmiş kavanozlar ve o an kaynar suda olan kapaklarla kapatılmış uğraşı bol 20 kavanoza yakın domates sosu hazırlamıştık. Benim minik gurmem de bütün bir kış afiyetle yemişti.

Bu sene hazırlıklarımız biraz farklı oldu. Ayıptır söylemesi 120 kg domatesimiz vardı.  Eve dönmek içinde sadece 1 günümüz. Neden mi son güne kaldık; malum Kıvan’ın peşinde koşmaktan zaman nasıl akıp gidiyor farkına bile varamadan koca bir yaz bitmişti. Ehh bir de domateslerimizin en leziz olduğu zamanlarda ağustos ayının sonlarıydı o yüzden biraz bekledik. 120 kg domatesi el yordamıyla kavanozlara hazırlamak 1 haftamızı alırdı ve bizi çok yorardı diye düşünerek Kösederede Hatice Teyze’nin domates bahçesine doğru yol aldık. Çünkü orada domates sıkma makinası vardı. Öyle profosyonel bir makina değil ama bizim işimizi gördü. Makina domatesin kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp bize sadece içini bırakıverdi bolca suyuyla birlikte. Domates sularını damacanalarımıza doldurup geldik evimize. Babam hemen bahçeye odun ateşi kurmuş, komşudan kocaman bir kazan almış, ateşi yakmak için bizi bekliyordu. O kazan bizim işimizi çok kolaylaştırdı 2 partide hooop soslar hazır oldu. Bir önceki yıl gibi kavanozları bir gün önceden değil o anda bahçede yıkadık suyunu akıtsın diye ters çevirip güneşe koyduk. Kapaklarını da kaynatıp sıcak suda beklemedik. Kazanda bir güzel fokurdattığımız domates sularımızı kaynar kaynar kavanozlara boşaltıp kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra 1 gün beklemek suretiyle ters çevirdik. Ters çevirmemizdeki amaç ise  kapatırken hava almış kavanozlarımız varsa sızıntı olup olmadığını anlamak. Ne kavanozlarımız da ne kapaklarımızda fire vermedik çok şükür. 4 gün sonra soslarımızı kullanmaya başladık bile.

Ters çevrilen domatesler soslarını kıpırdatmadan 1 gün beklememiz gerektiği söyleniyor ama o kadar çok kavanozumuz oldu ki mecbur hepsi birçok kere hareket etti. Buna rağmen birşey olmadı. Aslında kavanozları ters çevirmeye bile luzum yok. Eğer hava almışsa asitlenen kavanozlar düz bir şekilde konsa bile üstten sızıntı yapar hanımlar çok fazla kendimizi kasmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Şimdi bana diyeceksiniz domatesleri sıktırıp kazanlarda pişirip hoop koydunuz kavanozlara. Ee biz nerden bulacağız sıkma makinası? Tabiki bulmanıza gerek yok. Eğer 100 kg ve üzeri domatesten yapmayacaksanız J. Vereceğim ipuçları sayesinden onunda üstesinden gelebilirsiniz.

·         100 kg ve üzeri domatesten yapacaksanız hepsini bir güne sığdırmak yerine günlere bölerek yapmanızı öneririm.

·         Önceki yıllardan kavanozlarınızı kullanacaksanız çok hasar görmüş kapaklarını değiştirmeniz gerekebilir. Bu yüzden yedek kapak almanız gerekir.

·         Yukarıda da belirttiğim gibi kavanoz ve kapakları kaynar sularda yıkayıp bekletmeye, gücünüzün bir kısmını buna harcamaya gerek yok. Temiz olmaları yeterli.

·         Domates soslarınızı serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.

·         Açılan kavanozlarınızı 1 hafta içerisinde tüketmeye çalışın.

Evde domates sosu yapımı:

Domateslerinizi bir güzel yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra blendırdan geçirmeye ihtiyaç duymamak için domateslerinizi küp küp doğrayıp tencereye koyun. Yavaş yavaş karıştırarak kaynamaya bırakın. İsteğe bağlı olarak kaynadıktan sonra tuz ve zeytinyağı ilave edebilirsiniz. (bir önceki yıl yaptığım domates sosuna oğlum 10 aylık olduğu için hiç tuz eklememiştim. Eğer sizde 1 yaşın altındaki bebeğinize de verecekseniz tuz eklemeyin ya da önce bebeğiniz için kavanozlara doldurun sonrasında kaynamakta olan domateslere tuz ilave edip kendin için kavanoz hazırlayın). Kaynamakta olan sosunuzdan kavanozlara kepçe yardımıyla domates sosunu kavanozlar tamamen dolacak şekilde doldurup hızlıca ağzını sıkıca kapatıp kavanozları ters çevirin. Domates sosunun asitlenmemesi için kavanozların tam dolu olması çok önemli buna dikkat etmeyi unutmayın.

Domates tüketmeyi çok seviyorsunuz, kışında yemeklerde olmazsa olmazınız domates  ama bu şekilde hazırlama 
 
 
ya da ne vaktiniz, ne enerjiniz nede saklamak için evde yeriniz var o  zaman menemen ve salçalı yemeklerde de kullanabileceğiniz  çoook kolay bir tarif vereyim ben en iyisi sizlere.

Domateslerinizin kabuklarını soyup yemeklik olarak doğrayın. İkişer ikişer olmak üzere buzdolabı poşetlerine yerleştirip buzluğa attınız mı 6 içinde tüketebileceğiniz nefis menemenlik domatesleriniz hazır demektir. İşte bu kadar basit.

Başında da dediğim gibi 31 yıldır o meşhur Kösedere domateslerinin içinde yaşamış biri olarak büyüklerimden görüp şimdilerde de kendim uyguladığım güvenerek yapabileceğiniz tarifler paylaştım sizlerle. Keyifle, mutlulukla, huzurla yapıp yemeniz dileğim ile,

Sevgiler benden size...

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder